Om het taboe op een burn-out te doorbreken staat Dordtenaar Sebastian Mennes vanavond in de Ziggo Dome. Net als Al Gore, Richard Branson en Bear Grylls.

Voordat Sebastian Mennes (31) vijf jaar geleden een burn-out kreeg, behoorde hij tot de meest veelbelovende jonge ondernemers van Nederland. ,,Mijn carrière ging als een trein’’ , zegt hij. ,,Ik pakte alles wat ik kon en wilde alle ballen in de lucht houden. ‘’

De ondernemer runt een goedlopend internetbureau, Newsourcing, met grote klanten en een eigen vestiging in India. ,,Daarnaast was ik ook nog bezig om mijn master Strategisch Management af te ronden. Dat bleek uiteindelijk te veel. ‘’

Als Mennes terugkijkt, beseft hij dat hij werkte tot hij erbij neerviel en als een kip zonder kop bleef doorgaan. ,,Het zenuwachtige gevoel dat ik had, ontweek ik door buiten continu rondjes te lopen. Op een dag was ik op en zag ik dingen niet helder meer. Ik plofte uitgeblust bij mijn ouders op de bank en voelde dat ik geestelijk leeg was. ‘’

Inspiration360

De ondernemer treedt vanavond op tijdens de Inspiration360, een gloednieuwe evenement met inspiratie op wereldniveau. ,,Via een stagetime verkiezing ben ik hier terechtgekomen’’ , zegt Mennes, die dolblij is dat hij in een top 3 van nominaties als winnaar uit de bus kwam.

Tijdens het evenement deelt Mennes vanavond drie boodschappen. ,,Mijn eerste les is dat er meer in het leven is dan alleen commercieel succes. Les twee: wees je bewust van je sterktes en zwaktes en handel ernaar. Tot slot leg ik uit waarom we vooral normaal moeten doen, cut the crap. ‘’

Mennes deelt het podium met niemand minder dan zakenman Al Gore, ondernemer Richard Branson en avonturier Bear Grylls. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Eva Jinek, Twan Huys en Winston Gerschtanowitz.

Volgens de Dordtenaar rust er een groot taboe op mentale kwetsbaarheid, met name op een burn-out. ,,Ondernemers slaan zichzelf graag op de borst’’ , zegt Mennes. ,,Kwetsbaarheid en falen passen niet in het wereldje thuis. Aanvankelijk voelde het als falen om met een psycholoog te praten. Door open te zijn, ontdekte ik dat iedereen wel zwaktes heeft.’’

Zijn burn-out was vooral een leermoment. ,,Door op mijn plaat te gaan, ben ik een betere versie van mezelf geworden. Ik ken nu mijn grenzen en leef mijn dromen na door in het najaar een zelfhulpboek uit te brengen, Cut The Crap.me. Centraal staat hoe je de balans vindt om een burn-out te voorkomen. Voor mijn boek sprak ik onder meer met de oprichters van Wetransfer en The Next Web. Zij vertellen hoe je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft.’’

Mennes weet nog niet hoe laat hij vanavond exact op moet. ,,Ik sta in het voorprogramma van de Inspiration360’’ , zegt hij nuchter. ,,Het is een beetje een poppenkast met een groot, draaiend podium. Mij gaat het niet om bekendheid, maar vooral om mijn persoonlijke missie: het doorbreken van mentale taboes. ‘’